OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

Párnický rybár

Orava Carp Cup 2020

Propozície 

 2. ročník ORAVA CARP CUP 2020 - preteky družstiev v love kaprov

 

Dátum konania akcie: 22.- 24. mája 2020

Miesto konania: Revír 3-2621-1 (CHaP), OR Istebné, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj, SR

Organizátor: OZ Párnický rybár v spolupráci s MO SRZ Dolný Kubín

Garant preteku: Miroslav Žúbor

Hlavný rozhodca: Roman Prílepok

Sektoroví rozhodcovia: Ján Vanko, Tibor Ferjančík

Zdravotné zabezpečenie: tel. číslo 112

Informácie o pretekoch: Roman Prílepok tel.č. 0907 816 695, e-mail: parnickyrybar@gmail.com

 

Prihlášky: Je nutné poslať elektronicky na e-mail parnickyrybar@gmail.com. Registrácia bude spustená 19. marca o 12:00. Registrovať sa môže 8 teamov (družstiev) + náhradníci. Odhlásiť sa bude možné do 8.5.2020, po tomto termíne stráca team nárok na vrátenie štartovného.

 

Štartovné: 100 € za team (výťažok zo štartovného bude venovaný na podporu a rozvoj CHaP revíru). Štartovné je potrebné uhradiť do 30. marca 2020 vrátane. Po tomto termíne bude miesto ponúknuté ďalšiemu teamu, poradie určuje dátum a čas prihlásenia.

 

Účel pretekov: Účelom organizácie takýchto pretekov je rozvoj športového rybolovu v našej organizácií a zároveň podpora CHaP revíru.

 

Pretekársky poriadok (Pravidlá súťaže)

 

1.Pretekársky úsek (sektor)

Je to úsek brehu označený viditeľnou značkou a na samotnej vodnej ploche ohraničený myslenou čiarou, bójkou organizátora alebo prírodnou prekážkou (viď bod 12).

Pretekársky úsek má pridelené identifikačné číslo. Lovné úseky (sektory) budú jednotlivým účastníkom pretekov pridelené losovaním pred začiatkom preteku.

Svojvoľná zmena vyznačenia sektoru a lovného priestoru na vodnej hladine počas pretekov nie je povolená. Zmena môže byť vykonaná len na základe pokynu organizátora po dohode s účastníkmi pretekov.

 

2. Účastníci preteku (ďalej ako Družstvo alebo Team)

 

Pretekov sa môže zúčastniť rybár s platným povolením na rybolov pre rok 2020. Súťažia platne zaregistrované dvojčlenné teamy. Jeden z členov družstva sa môže po dohode s organizátorom pred začiatkom pretekov alebo v ich priebehu vymeniť v prípade závažných dôvodov, napr. úraz, ochorenie a pod. Družstvo má právo zaregistrovať jedného neloviaceho asistenta spolu so súťažiacimi. Asistent je nápomocný teamu v sektore, zabezpečuje servis, spolupracuje pri príprave lovného miesta a podoberaní rýb. Asistentovi je zakázané zdolávať ryby!!! Počas celej doby trvania preteku musia byť loviaci členovia družstva prítomní vo svojom sektore.

V prípade, že stanovište budú musieť opustiť obaja súťažiaci, sú povinní stiahnuť všetky prúty z vody, bez ohľadu na prítomnosť asistenta v sektore. Ak v priebehu pretekov odstúpi jeden člen teamu zo súťaže bez náhrady, zostávajúci člen je oprávnený pokračovať v súťaži iba s dvomi udicami.

 

3. Spôsob lovu

 

Každý pretekár môže loviť maximálne na dve udice, každá udica môže byť osadená jedným nadväzcom s jednoháčikom. Povolený je lov výhradne naťažko bez kŕmitka. Taktiež je povolený lov spôsobom zig-rig. Počet udíc pripravených na lov je neobmedzený. Loví sa výhradne z brehu nahadzovacím spôsobom. Používanie člna, zavážacej loďky a iných plavidiel nie je povolené. Pretekár sa pohybuje vo svojom úseku (sektore) a nesmie nahadzovať, vnadiť, alebo vodiť nástrahu v susedných úsekoch. Zakrmovanie lovného miesta počas pretekov je možné bez obmedzenia. Pri love je pretekár (team) povinný mať pri sebe podberák s minimálnym rozpätím ramien 80 cm, uvoľňovač háčikov (pean), meter, orientačnú váhu, 2 ks prechovávacieho saku, dezinfekčný prostriedok na ošetrenie rýb a odháčkovaciu podložku pod ryby s bočnicami min. výška 15 cm. Loví sa spôsobom CHYŤ A PUSŤ.

Pokiaľ nie je uvedené inak, loví sa v zmysle Zákona o rybárstve č.216/2018 Z.z. a vykonávacej vyhlášky č.381/2018 v platnom znení.

 

4. Zakázané spôsoby lovu

 

Lov na plávanú, feeder technikou, použitie člna, zavážacej loďky, úmyselné podsekávanie rýb, brodenie, zákaz kladenia rýb na zem mimo mokrej podložky a iné nevhodné zaobchádzanie s rybami. Pokiaľ v priebehu pretekov dôjde k zisteniu závažného porušenia pravidiel, bude nasledovať okamžité vylúčenie z pretekov.

 

5. Nástrahy a návnady

 

Ako nástraha môžu byť použité boillies, pelety min 16 mm priemeru. Ako návnada na vnadenie boillies, pelety a partikel ľubovoľného druhu a priemeru. V prípade vnadenia partiklom, musí byť partikel vhodne upravený (mäkký, uvarený).

 

 

6. Časový harmonogram

 

Piatok 22. mája 2020

 

  • 7.00 - 8.00: prezentácia

  • 8.00 – 8.30: žrebovanie stanovíšť

Z dôvodu objektívneho rozdelenia stanovíšť sa bude žrebovať v dvoch kolách:

 

  • 1.kolo – súťažiaci zoradení podľa termínov úhrad štartovného, žrebujú poradie

  • 2.kolo – súťažiaci žrebujú pretekársky úsek (sektor) podľa vyžrebovaného poradia z prvého kola

 

  • 8.30 – 11.00: presun do sektorov, príprava stanovíšť, príprava lovného miesta

  • 11.00: začiatok preteku

 

Sobota 23. mája 2020

 

  • 00.00. - 24.00: pretek

Nedeľa 24. mája 2020

 

  • 13:00 koniec preteku

  • 14:00 vyhodnotenie výsledkov a odovzdanie cien

 

7. Priebeh pretekov, signály

 

Preteky (lov): Začína po 1. zvukovom signále a po určenom čase je ukončený 2. signálom. Ryba zaseknutá po 2. signále sa nehodnotí a ihneď sa púšťa. Hodnotí sa úlovok zaseknutý pred ukončujúcim signálom, ktorý pretekár zdolá do 15 min. od signálu. O sledovanie tohoto limitu musí pretekár včas požiadať rozhodcu. Ak tak neurobí, ryba sa nepočíta a pretekár sa vystavuje nebezpečenstvu postihu za lov mimo pretekov, alebo pokus o podvod.

 

 

8. Prerušenie alebo predčasné ukončenie pretekov

 

Dôvodom k takémuto rozhodnutiu je nebezpečná živelná udalosť (búrka, víchrica, prívalová voda a pod.). Rozhodnutie je v plnej kompetencii organizátora, ktorý preruší preteky, alebo pri nebezpečnej situácii ohrozujúcej životy pretekárov preteky ukončí. Pokračovať v pretekoch sa môže, pokiaľ pominie dôvod, pre ktorý boli preteky prerušené. Pokiaľ by bol pretek ukončený, v takomto prípade budú platné výsledky, ktoré družstvo dosiahne do ukončenia preteku.

 

 

 

9. Hodnotenie a bodovanie rýb

 

Do súťaže sa započítavajú a hodnotia nasledovné druhy rýb: - kapor a amur od 2,5 kg (vrátane) systémom 1 g = 1 bod (Napr. kapor 5290 g = 5290 bodov). Ryby budú vážené a dokumentované určeným rozhodcom. Bodovo sa hodnotia iba povolené druhy rýb. Pri každej ulovenej (hodnotenej) rybe sa započíta hmotnosť ulovenej ryby. Sčítavajú sa všetky bodované ryby. Celkovým víťazom sa stáva družstvo s najvyšším súčtom bodov (kg).

Rozhodca váži (meria) a zapisuje ulovené ryby do bodovacieho preukazu pretekára. Pretekár každý zápis potvrdí svojim podpisom. Pri rovnosti bodov rozhoduje najvyšší počet bodovaných rýb, najťažšia ryba a pokiaľ by bolo všetko rovnaké, rozhoduje druhá najťažšia ryba atď.

Po zistení hmotnosti ryby sektorovým rozhodcom zapisuje rozhodca do úlovkovej listiny bodovú hodnotu (hmotnosť) a na znak súhlasu overuje podpisom spolu so súťažiacim. Pri vážení úlovkov môže byť prítomný jeden člen susedného teamu.

 

10. Zaobchádzanie s rybami

 

Každá ulovená ryba musí byť po odvážení, odmeraní a zdokumentovaní ihneď pustená späť do vody. S rybami je potrebné zaobchádzať šetrne, aby nedošlo k ich poškodeniu!!!

 

 

11. Správanie účastníkov počas pretekov

 

Pretekár sa musí v pretekárskom sektore pohybovať a správať ohľaduplne a nesmie neprimerane narušovať svoje miesto, ani miesta ostatných pretekárov. Nie je dovolené hlučné správanie, brodenie, dupanie, lámanie príbrežných porastov. V priebehu súťaže je súťažiacim teamom zakázaná jazda motorovými vozidlami v oblasti jazera. Súťažiaci majú počas pretekov vozidlá zaparkované na miestach v blízkosti vyžrebovaných sektorov (určí rozhodca). V ojedinelých a opodstatnených prípadoch môže pohyb vozidla účastníka pretekov povoliť rozhodca. Každý súťažiaci team po skončení pretekov má povinnosť upratať sektor a odviezť odpadky so sebou.

V prípade porušenia pravidiel pretekov, má organizátor právo vylúčiť team porušujúci pravidlá bez náhrady štartovného. Organizátor má právo v prípade podozrenia z porušenia pravidiel pretekov, skontrolovať stanovište súťažiacich teamov. Účastníci pretekov sa zúčastňujú súťaže na svoje vlastné nebezpečenstvo a za svoje konanie nesú svoju plnú zodpovednosť !!! Protesty a námietky k priebehu súťaže, nie však voči pravidlám samotným, môžu súťažiaci podať u organizátora pretekov zastúpeného hlavným rozhodcom, maximálne do ukončenia pretekov po zložení poplatku 20 €. Poplatok je nevratný v prípade uznania protestu za neopodstatnený a prepadá v prospech usporiadateľa. O oprávnenosti protestu rozhoduje hlavný rozhodca, organizátor a náhodne vyžrebovaný kapitán, mimo teamov v proteste priamo zainteresovaných. Organizátor si vyhradzuje právo vyrobiť fotodokumentáciu z priebehu súťaže a následne ju použiť na mediálne účely. Organizátor si vyhradzuje právo na úpravu a zmenu pravidiel súťaže, ako aj na výmenu rozhodcov. Organizátor neručí za majetok účastníkov pretekov.

 

 

 

POZOR!!!

Počas konania pretekov budú v niektorých sektoroch umiestnené hniezda na výter zubáča. Team loviaci v takomto sektore je povinný loviť tak, aby nepoškodzoval a nenarúšal tieto hniezda. Nerešpektovanie tohto upozornenia sa bude taktiež hodnotiť ako závažné porušenie pravidiel.